A népművészeti termékek

A népművészeti termék - a fonott kosár

Magyarországon a kosárfonás, mint népi mesterség évszázadok óta jelen van. A vesszőkosár - fonottkosár alapanyaga a favessző (SALIX), mely a cserjék családjába tartozik. Termesztése dugványozással történik, s mivel nagyon vízigényes, így főleg árterekre telepítik. Egy tő 8-10 szál vesszőt terem, melyet késő ősszel aratnak le.

Főzés, hántolás és szárítás után aranysárga színű természetes alapanyagot kapunk. A megszáradt vesszőt méret szerint kisebb kévékbe kötik, és a feldolgozásig így tárolják. Feldolgozás előtt kb. 1-2 órára vízbe rakják, és a vessző így könnyen hajlíthatóvá, megmunkálhatóvá válik.

A kosárfonók kiváló kézügyessége és kreativitása lehetővé teszi, hogy ez a népi mesterség a mai modern világban is nélkülözhetetlen legyen. Ezek a kézzel készített vessző termékek egyedi darabok, mivel két egyforma nem létezik, csak hasonló.

A vesszőtermék tartóssága és szilárdsága növelhető lakkozással, festéssel. A fonott termékeket érdemes évente felújítani. Langyos vízben kefével átmosni, majd száradás után lelakkozni. Így a vesszőkosár élettartama növelhető, és szinte olyan lesz, mint új korában.

A fonott termék gyártó mesterek több nemzedéken át sajátították el a különleges fonási praktikákat, melyet a fonott bútor készítő iparosok is alkalmaznak. Az így elkészült vesszőkosarak és fonott bútorok igazi népművészeti termékek.

EXP